OneGoodThing: het hoe, wat en waarom

OneGoodThing: het hoe, wat en waarom

Chiel van der Linden 5109x

**foto: Myrke Stalman**

OneGoodThing: het hoe, wat en waarom

OneGoodThing is hét antwoord op ons grootste verlangen: leven in positiviteit en optimisme. Het is de kleinste actie met de grootste impact. Bijna magisch: OneGoodThing is pure eenvoud en werkt als een trein…

wat is het?
OneGoodThing is: haal uit elke dag één specifiek moment voor de geest, dat jou positieve energie heeft gegeven en noteer het: Wat gebeurde er en wat deed dit mij? Noteer en deel dit moment.

wanneer werkt het?
Het moment van de dag maakt niet uit, als het maar met aandacht gebeurt.
Belangrijk is ook: noteer het. Schrijf het op of tik het in, zo mogelijk met een foto (een beeld zegt meer dan duizend woorden). Het is altijd goed om je goede momenten voor de geest te halen, want aandacht voor wat goed is maakt dankbaar. Kun je niet vaak genoeg doen.
Let wel: voor duurzaam effect op je hersenen blijkt noteren van belang. De daad van het fysieke opschrijven zorgt voor verandering in je hersenpaden. Dat is onze ‘neuroplasticiteit’: het verandert je waarneming, je gedachten en emoties, je ‘upgrade’ je hersenen naar positiviteit.
Wat OneGoodThing ook is: een specifiek moment, een ‘snapshot’. Ook cruciaal.
Dus ‘het was een lekkere dag vandaag’ is een prettig besef, maar géén OneGoodThing. Het is te algemeen, het is geen moment, geen ‘kiekje’. Beter is:
‘vandaag met mijn team project X binnen de tijd afgerond, ben trots op mijn collega’s dat we de klus hebben geklaard’. Of:
‘dit (met foto) is Kees, onze nieuwe thuishulp. Vandaag begonnen, eerste contact voelt meteen prettig’. Of:
‘vandaag voor de vijfde dag op rij de fiets gepakt in plaats van de auto. Ik merk dat ik me fitter voel’.
Zo zijn er honderden voorbeelden die een snapshot geven, een positief moment vastleggen, en dat is OneGoodThing. Het is als een ansichtkaart van wat er gebeurde, met een regel erbij over mijn gevoel (wat het mij deed).

Samenvattend OneGoodThing:
-is één concreet moment of ervaring
-geeft mij positieve energie
-ik noteer het kort (wat gebeurde er en wat deed het mij)
-met een beeld, indien mogelijk.

OneGoodThing, waar háál je het vandaan?
De OneGoodThing vindt haar oorsprong in het ‘gratitude journal’, ook wel de Three Good Things. Het is één van de krachtigste ontdekkingen van de positieve psychologie, een relatief nieuwe stroming, die zich focust op de psychologie van gezondheid, bloei, welzijn en geluk.
Misschien is wel de krachtigste techniek die de positieve psychologie ontdekte de ‘dankbaarheidsoefening’: elke dag drie dingen opschrijven die goed zijn gegaan, Three Good Things. Het effect bleek grandioos en inmiddels is er een karrenvracht aan onderzoeken, die de effecten laten zien. Google maar op Three Good Things of op ‘gratitude journal’ en je vindt onderzoek na onderzoek.
Drie veelgenoemde effecten van slechts enkele weken Three Good Things:
1. meer welbevinden, prettiger in je vel zitten
2. meer optimisme en creativiteit
3. minder stress en angst, minder negatieve gedachten

de moeder van alle geluk
De dankbaarheidsoefening is ongelooflijk eenvoudig, iedereen kan het doen, en het effect is groot en snel. Mijn overtuiging is:

“dankbaarheid is de moeder van alle geluk”.

Ik weet dat sommigen moeite hebben met het woord ‘dankbaarheid’, omdat ze denken dat ze iemand moeten bedanken, of omdat het doet denken aan vrome gebedjes of aan de kerk. Dankbaarheid is niet persé gekoppeld aan ‘iemand’ of aan een geloof, het is het fijne gevoel van ‘blij zijn met wat is’. Vind vooral je eigen woord hiervoor. Wij noemen het gewoon OneGoodThing, lekker neutraal en eenvoudig.


is er elke dag OneGoodThing?
Jazeker! Wie goed genoeg kijkt, ziet altijd wel iets positiefs.
OneGoodThing is een perspectief, een beslissing, de bril waardoor je kijkt naar jouw wereld. Het werkt altijd, want “eerst geloven, dan zien”. Het trainen met OneGoodThing verandert uiteindelijk je lens, en dus je wereld.

“verander je lens, verander je leven”.

Je wilt nooit meer terug naar je oude lens!

hoezo ONE GoodThing?
De bewezen techniek heet Three Good Things, en van ons hoef je er maar ‘one’ te doen. Dat is lekker eenvoudig, maar hoezo ‘one’? Omdat onze unieke insteek is: ‘delen=vermenigvuldigen’. Wij gaan verder dan alleen voor jezelf noteren in een schriftje. Wij delen én vermenigvuldigen de positiviteit. Dit is de 21e eeuw: wij doen ‘Three Good Things 3.0’.
Onze aanpak is: je noteert één OneGoodThing per dag en je deelt het in HappyWe met een kleine groep mensen, die net als jij OneGoodThing-reporter zijn. Opschrijven voor jezelf is goed voor jezelf; opschrijven én delen met een ander verdubbelt het effect. Als anderen vervolgens aangeven dat ze ‘happy’ worden van jouw OneGoodThing en een persoonlijke reactie geven, wordt de impact nog groter. Je positiviteit groeit zelfs nóg verder als die anderen jou op hun beurt deelgenoot maken van hun OneGoodThing.
OneGoodThing is ‘gratitude made social’. Het maakt elke ‘happy me’ tot een HappyWe. De formule 1 x 1 = 3 is nog een bescheiden inschatting van de impact van het delen en vermenigvuldigen van één positief moment. Vandaar dat ONE GoodThing volstaat. Door de HappyWe-vermenigvuldigingskracht is de positieve kracht van één gedeelde OneGoodThing minstens even groot als voor jezelf gehouden ThreeGoodThings.

onze positieve google
Als ik mezelf elke dag afvraag welke OneGoodThing ik ga noteren en delen, gaat mijn brein als vanzelf meerdere momenten van de dag langs die goed waren. Kiezen van één is per definitie denken aan drie. Probeer maar uit: Als ik je nu vraag om 1 minuut te nemen en te denken aan gisteren: wat was een moment dat goed was, één OneGoodThing? Benieuwd of je in 1 minuut één moment herinnert, of méér…
Ik doe de oefening nu al jaren op hetzelfde moment. Ik herinner me dat het in het begin soms lastig was om OneGoodThing terug te halen en het werd al heel snel veel makkelijker. Na verloop van tijd ging het vanzelf. Inmiddels komen de momenten automatisch, al voordat ik mezelf de vraag stel, en er blijven er steeds meer komen.
De vraag naar OneGoodThing werkt als een zoekopdracht in Google: op het moment dat je je zoekwoord intikt, komen er binnen de seconde talloze ‘hits’ in je scherm. Een vraag -aan jezelf of een ander- is als een zoekopdracht: er zijn altijd hits en antwoorden. Het maakt de zoekmachine -jouw hersens- niet uit wát je intikt, iets moois of iets lelijks, iets groots of iets kleins. Een zoekmachine zoekt wat jij vraagt.
Maar het maakt voor jou -de zoeker- wel degelijk verschil wat je intikt, iets moois of lelijks, fijn of pijn. Want op het moment dat je ‘enter’ indrukt staan de resultaten in je scherm en die resultaten bepalen hoe jij je voelt.
Zoekopdracht ‘probleem’? Tien hits. Gevoel ellende.
Zoekopdracht: ‘OneGoodThing’? Tien hits. Gevoel vreugde.
Wat je aandacht geeft groeit. Regelmatig focussen op wat goed gaat geeft een positief brein. Positieve breinen zien steeds meer positieve dingen, waardoor je brein positiever wordt, waardoor… enzovoorts. Zo gaat de spiraal omhoog, steeds meer licht in het leven.

mag ik dan geen aandacht geven aan pijn en verdriet?
Natuurlijk wel, het leven kent vele kleuren. Shit happens! Verdriet en angst verdienen goede aandacht. Ontkennen is onzin, en werkt gewoonweg niet.
Wat wij als stelregel hanteren: óók als een dag minder is, breng je aandacht naar iets wat goed of fijn was. Als je die zoekopdracht geeft, vindt je brein altijd iets, een klein OneGoodThing.

"Niet elke dag is altijd goed,
maar er is altijd iets goed in elke dag."

Juist op een nare dag, noteer, deel en vermenigvuldig óók jouw OneGoodThing. Het zorgt voor balans en veerkracht.

wat is het effect van OneGoodThing?
Een aantal mensen werken al langere tijd met OneGoodThing in HappyWe. Als ik vraag welk effect ze merken hoor ik vooral:
- “ik ontdek dat er veel meer positieve momentjes in de dag zitten, die zag ik vroeger met mijn drukke kop niet”
- “ik voel me opgewekter, meer tevreden”
-“ik heb veel meer oog voor de ‘gewone’ momenten, en realiseer me hoe groot de waarde ervan is”
- “er lijken ook steeds meer fijne momentjes op mijn pad te komen, blijkbaar geldt ook voor mij ‘wat je aandacht geeft groeit’ “
- “ik verheug me ’s ochtends al op wat voor moois ik deze dag ga meemaken”
- “ik ben alerter op wat goed of mooi is, registreer het eerder”
- “ik geniet mee van de OneGoodThings die anderen met me delen; ik krijg elke dag een paar mini-inkijkjes in wat er bij andere mensen gewoon goed gaat”
- “ik maak steeds minder tijd voor negatieve verhalen en gemopper, zowel bij anderen als bij mezelf”

"Grote vreugde om kleine dingen is de kleine sleutel tot groot geluk.”

Lees meer over de drieslag van OneGoodThing: de techniek, het deelplatform en de positiviteit-reporters.
Over positiviteit als ‘lichtknop’ vind je meer hier.

Wil je als eerste toegang hebben tot elke nieuwe tekst? Meld je dan hier. Ik schrijf in de periode januari-juni 2018 frequent een nieuw stuk over hoedoejegeluk.nu. Uiteindelijk wordt het een boekwerk. 

Geluksman

Mijn droom is de hele wereld een stukje gelukkiger te kleuren. Ik ben dankbaar dat ik dat mag doen.